Project

Waterzuiveraar Poseidon rekent af met te hoog natriumgehalte in gietwater

Met de invoering van de Kaderrichtlijn Water in 2018 zijn er grenzen gesteld aan het lozen van drainwater op riool en oppervlaktewater. Door ophoping van de hoeveelheid natrium in het gietwater is onbeperkt recirculeren echter geen optie. ‘In de afgelopen twee zomers hebben we kwaliteit moeten inleveren’, constateert operationeel directeur Koen Saris van Wijnen Square Crops. De paprika- en komkommerteler in Grubbenvorst had al positieve ervaringen opgedaan met de Poseidon van Moor Filtertechniek (onderdeel van Van der Ende Group) en breidde uit naar drie stuks. De waterzuiveraar rekent effectief af met natrium en behoudt kostbare nutriënten.

Case story (PDF)

Door de steeds strengere maatregelen rond de lozing van restwater hebben installaties zoals de Poseidon een grote vlucht genomen. De waterzuiveraar maakte in 2018 zijn debuut bij Wijnen Square Crops. ‘Op een paprikalocatie gebruiken we bronwater. De concentratie natrium is niet extreem hoog, maar door de veranderde wet- en regelgeving rond hergebruik cumuleert de concentratie gedurende het seizoen. Daarom hebben we een Poseidon aangeschaft’, zegt operationeel directeur Koen Saris.

Hoeveelheid regenwater valt anders

De installatie werd om en om ingezet op de drie locaties van het bedrijf: twee van elf hectare en één van tien. ‘Aan de hand van de wateranalyse zetten we de Poseidon op een andere locatie in. De capaciteit zou voldoende moeten zijn, maar de laatste jaren merken we dat de hoeveelheid regenwater is veranderd. Er valt minder, en als het valt is het in korte perioden. Daardoor hadden we niet altijd voldoende regenwater tot onze beschikking. We zijn meer bronwater gaan gebruiken, maar gezien de plant het natrium niet opneemt, stapelt dit zich op en stijgt het natriumgehalte in het water. In de afgelopen twee zomers zaten we met hoge natriumcijfers en hebben we aan productie en kwaliteit moeten inleveren.’

Natrium verwijderen tegen de laagste kosten

Dat was het moment voor Wijnen Square Crops om de drie locaties te voorzien van een eigen Poseidon met voldoende capaciteit. Om water te zuiveren maakt de Poseidon gebruik van verschillende technieken: ultrafiltratie, nanofiltratie, omgekeerde osmose en actieve kool. De installaties zijn voorzien van een papierbandfilter om de eerste ‘grove’ vervuiling te elimineren. Een Poseidon verwijdert niet alleen natrium tegen de laagste kosten, ook is de capaciteit van de installatie klantspecifiek te bepalen.

Hybride installatie

Bij Wijnen Square Crops functioneert de Poseidon niet langer meer uitsluitend als waterzuiveraar, maar ook als ontsmetter. Daarvoor zijn de drie installaties voorzien van de eigen ontwikkelde ontsmettingstechnologie van Moor Filtertechniek. Door de toevoeging van ultrafiltratie rekent de Poseidon nu ook af met bacteriën, schimmels en virussen. Koen Saris is tevreden over de hybride oplossing. ‘We hadden op een locatie al een UV-ontsmetter staan. Maar omdat we daar problemen mee hadden, stond het apparaat uit en deden we er niets meer mee. We hebben ook een ozoninstallatie. De operationele kosten van de Poseidon liggen echter een stukje lager dan bij ozon. De Poseidon is dus ook financieel interessanter.’

Geleverde producten

Waterbehandeling

VDEG Poseidon

voor het verwijderen van natrium op efficiënte wijze

M051 Poseidon
VDEG Poseidon

Waterbehandeling

VDEG papierbandfilters

voor het filteren van waterstromen

VDEG Bandfilter 2
VDEG papierbandfilters

Waterbehandeling , Toebehoren

VDEG filterpapier

grote voorraad en direct leverbaar

M061 Filterpapier
VDEG filterpapier