31 jan, 2017
Nieuws

Hofpleinfontein onder handen genome

In Rotterdam heeft de Van der Ende Groep de welbekende fontein aan het Hofplein onder handen genomen. Wij mochten de waterzijdige installatie renoveren van deze iconische fontein uit 1955. Hiervoor zijn Xylem Lowara pompen toegepast. De hoofdwaterstraal en de acht fonteinkoppen die daar omheen staan worden van water voorzien door een pomp van 37kW die maximaal 332 m³/h kan verpompen. De 24 waterstralen aan de buitenzijde van de fontein worden van water voorzien door een pomp van 30kW pomp met een maximaal van 270 m³/h.

Omdat het een “oude” bestaande situatie betreft heeft de Van der Ende Groep ook twee rvs frames moeten vervaardigen om zo de nieuwe pompen op de juiste locatie en positie te kunnen monteren.

Momenteel valt de fontein onder de afdeling werktuigen van de gemeente Rotterdam. Van der Ende Groep heeft voor deze interne afdeling van de gemeente al meerdere fonteininstallaties gerenoveerd, vervangen en gerepareerd.

Hofpleinfontein

De Hofpleinfontein in Rotterdam werd in 1939 aan de stad Rotterdam geschonken door de rederij Van Ommeren dat zijn honderdjarig bestaan vierde. De fontein wordt in de volksmond ook wel de Flipspuit genoemd, verwijzend naar Philippus “Flip” van Ommeren.

De Hofpleinfontein is een fontein centraal aan het verkeersplein Hofplein in Rotterdam naar ontwerp van architect J.R.A. Koops. De fontein werd in 1955 opgeleverd. Op de hoeken van de fontein staan acht beeldhouwwerken.