25 okt, 2017
Nieuws

Lans kiest voor Poseidon natriumverwijderaar op zes locaties

Op één nieuwe en vijf bestaande locaties van tomatenteeltbedrijf Lans (totaal 52 ha.) worden binnenkort Poseidon spuiwaterinstallaties geïnstalleerd. Hiermee wordt natrium verwijderd met behoud van een deel van nutriënten en wordt voldaan aan de wettelijk eis van ten minste 95% verwijdering van de gewasbeschermingsmiddelen uit het lozingswater. De spuiwaterinstallatie voldoet -na een goedkeuring door de BZG commissie- ook aan de zuiveringsrendementseis voor imidacloprid (>99,5%). De Poseidon is ontwikkeld voor tuinbouwbedrijven die recirculeren en daardoor te maken hebben met oplopende natriumwaarden.

Voldoen aan de zuiveringsplicht voor restwaterstromen en kosten besparen zijn de belangrijkste redenen voor tomatenteler Van der Lans om voor zijn locaties de Poseidon spuiwateroplossing aan te schaffen. Op de locatie Herenwerf in Maasland staat er al eentje (pilot). “Dankzij de installatie zien we het natriumgehalte in de substraatmatten zakken, waardoor de planten beter groeien,” aldus Van der Lans. “Dit brengt een kostenbesparing met zich mee en zullen op de lange termijn minder meststoffen nodig zijn, omdat meer elementen in het water blijven zitten.”

Bij Lans kijken ze iedere week naar hun drainanalyses en op basis daarvan besluiten ze om de installatie een week aan of uit te zetten. Dit kan door slechts één druk op de knop.

Geïntegreerde omgekeerde osmose-installaties zorgen er bij Lans voor dat het te lozen water wordt geconcentreerd, waardoor de hoeveelheid te lozen water op het riool sterk verminderd én schoon water wordt teruggewonnen vanuit de afvalstroom. Dit is tevens een grote stap naar 0-emissie. De geïntegreerde omgekeerde osmose-installatie is optioneel en niet noodzakelijk om aan wet- en regelgeving te voldoen.

De spuiwateroplossing van Moor Filtertechniek staat sinds juli dit jaar op de lijst Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG). Sinds 16 oktober jl. heeft de BZG commissie de Poseidon officieel erkend in de aanvullende eis vanuit de toelating GBM, omdat de Poseidon ook voldoet aan het ten minste 99,5% zuiveringsrendement voor imidacloprid.

De Poseidon beschikt over een geïntegreerde voorfiltratie en is compleet samengebouwd op één frame, waardoor installatie erg eenvoudig is. “We waren binnen een dag klaar,” aldus Niels van den Ende van Stolze Installatietechniek BV. “We zien veel problemen rond natriumophopingen, ook in andere teelten. Dit is een perfecte oplossing hiervoor.”

De voordelen die Poseidon kwekers biedt:
-natrium wordt verwijderd
-voldoen aan wetgeving per 1 januari 2018
-besparing op nutriënten
-besparing op water (bij osmose-installatie, optioneel)
-compacte installatie
-makkelijk te installeren en te bedienen
-lage operationele kosten

De spuiwateroplossing is op dit moment in twee capaciteiten beschikbaar (1,25 m3/h en 2,5 m3/h). Afwijkende capaciteiten t/m 5 m3 zijn op aanvraag beschikbaar. De Poseidon valt onder MIA/Vamil regeling 2017.

Meer informatie over de Poseidon vindt u hier of neem contact op met Micha van Nieuwkerk op 0614997717.