25 mei, 2018
Blog

Omgekeerde osmose in Kenia

Bij de omgekeerde osmose (RO) installaties die wij ontwerpen en bouwen is het belangrijk dat het opstarten en het inregelen op locatie goed gebeurt. Dit zorgt dat klanten over een optimaal functionerende omgekeerde osmose kunnen beschikken. Soms is dit in Nederland, maar in dit geval was dit in Kenia.

Dus daar ging ik dan, op naar Kenia, met nog wat laatste extra spullen in mijn koffer. Uiteraard werd ik er bij de douane in Nairobi uitgepikt en ik mocht verklaren waar ik die spullen voor nodig had. “You have to pay tax for that equipment”, werd mij verteld. Al mocht ik na enige discussie toch doorlopen. En daar stond ik dan buiten het vliegveld, zoekende naar een bordje met mijn naam erop.

Een dag later werd ik door de klant opgepikt vanaf het hotel, op naar het gebied waar de RO staat. Daar overnachtte ik vlakbij het project, zo dichtbij dat mij een fiets toegereikt werd en ik lekker op z’n Hollands naar het werk mocht fietsen.

Bij het in bedrijf stellen van zo’n RO is één van de belangrijkste zaken dat alles goed met elkaar communiceert en dat het automatisch opstarten van de complete installatie goed gaat. Je wilt niet teveel drukschommelingen, te hoge of te lage drukken tijdens het opstarten en ook niet tijdens het uitgaan van de installatie. Daarnaast heb je in Kenia weer met andere zaken te maken dan in Nederland. Nederland is nogal plat, de RO daar staat heuvelopwaarts, wat weer voor uitdagingen zorgde. Het ging niet zonder slag of stoot, maar het is uiteindelijk wel samen met het lokale installatiebedrijf gelukt om de RO binnen enkele dagen goed in bedrijf te stellen. De lokale monteurs heb ik training geven zodat zij de installatie goed in de gaten kunnen houden en zelf kunnen onderhouden.

Daarnaast is het erg leerzaam om te ervaren waar je op locatie tegenaan loopt. Je komt al snel met ideeën terug wat wij anders kunnen doen om het op locatie nog makkelijker te maken.

Naast het werken, was er gelukkig nog een dag over om er even op uit te trekken en iets van het land te zien. Vaak is dit wat lastig met werk in het buitenland, dus ik was blij dat ik daar nu wel de mogelijkheid toe had, ook al was het wel midden in het regenseizoen. Dat had wel weer als voordeel dat het rustig was in het National Park!

Luuk Tetteroo