24 feb, 2020
Nieuws

Opletten geblazen!

UNIEKE KANS: GRATIS DEELNAME MASTERCLASS PETER VAN WEEL

Schermdoeken zijn terecht heel populair. Ze leveren voor een lage investering veel energiebesparing, verkleinen temperatuurverschillen in de kas, voorkomen schimmelziekten en houden licht binnen of juist buiten. Dankzij Het Nieuwe Telen weten we dat de positieve effecten het grootst zijn als de schermen luchtdichter zijn en er geen kieren worden gebruikt. Daardoor worden wel de afvoer van vocht en lampwarmte uit de kas gehinderd en kan de luchtcirculatie binnen het gewas gaan stagneren. Dit kan de verdamping en de CO2-toevoer hinderen. Een mechanisch ventilatiesysteem zoals de Airmix kan de genoemde problemen voorkomen. Daarvoor is het wel van belang dat de aansturing van de kleppen en de ventilator, waaruit de Airmix bestaat, op de juiste wijze worden aangestuurd.

Masterclass

Peter van Weel gaat dieper op deze materie in tijdens zijn 4 uur durende Masterclass ‘Ontvochtigen en koelen’ en u kunt daarbij zijn! Bij iedere Airmix aanvraag of opdracht tussen maart-juli 2020 kunt u deze Masterclass gratis bijwonen, max. 20 deelnemers per keer. Lees meer over de Masterclass.

EG-subsidie

De Airmix is al zeer rendabel zonder subsidie. Maar van 2 maart tot en met 30 juni 2020 is het weer mogelijk om de EG (Energie-efficiënte en hernieuwbare energie glastuinbouw) subsidie te verkrijgen op een investering in een luchtbehandelingssysteem waarmee energiezuinig kaslucht wordt ontvochtigd. De Airmix valt onder deze subsidie, waarmee maar liefst 25% van de investeringskosten teruggekregen kunnen worden. Aan de subsidie zijn een aantal voorwaarden verbonden.

Ervaringen

Vele kwekers zijn u al voorgegaan in hun keuze voor de Airmix en zijn erg enthousiast, we hebben enkele ervaringen op een rij gezet. Zo ziet Aad Vreugdenhil (kwekerij Vreugdenberg, kalanchoë) dat “de Airmix veel besparingen geeft op energie en bestrijding.” Ferry Visser (Visser Chrysanten) geeft aan: “met Airmix is kieren verleden tijd.” Ook in de komkommerteelt wordt de Airmix positief ontvangen. Kees Hendriks (Qcumber): “Ik zie aan de stand van het gewas dat het werkt.”