30 mrt, 2017
Nieuws

Thermische beveiliging zorgt voor langer behoud van ventilatormotor

Wanneer een ventilator in een kas hangt is deze onderhevig aan verschillende factoren waardoor de levensduur verkort kan worden. De grootste boosdoener is een vastgelopen waaier. Door bijvoorbeeld vuilophoping of een stuk kapot schermdoek zou een waaier van de ventilator geblokkeerd kunnen worden.

Van der Ende Groep levert AirmixEnfan en Verti-Fan ventilatoren, waarin standaard een thermisch contact wordt meegegoten in de wikkeling. Wanneer het thermisch contact correct is aangesloten, zorgt deze ervoor dat de motor bij een interne temperatuur van boven 100 graden Celsius afgeschakeld wordt. Een thermisch contact zorgt ervoor dat de ventilator automatisch uitschakelt wanneer deze oververhit raakt. Na afkoeling schakelt de ventilator weer aan.

In de praktijk zien we dat dit contact vaak niet aangesloten wordt, dit kan voor grote problemen zorgen en raden we dan ook niet aan. In de handleiding staat de aansluiting van het thermisch contact beschreven. Door de ventilator op deze wijze aan te sluiten wordt de levensduur vergroot.

Let wel op. Dit thermisch contact heeft geen harde reset. Dat betekent dat wanneer de motor is afgekoeld deze weer zal starten. Wanneer de blokkade niet is verwijderd, zal de motor opnieuw oververhit raken en uitschakelen. Dit proces zal zich blijven herhalen totdat de motor helemaal is opgebrand. De blokkade dient dus tijdig verwijderd te worden. Ons advies is om de ventilatoren te beveiligen met een externe thermische beveiliging.

Thermische beveiliging

Een 400V 3-fase ventilator dient altijd beveiligd te worden middels een externe thermische beveiliging. Dit is ook mogelijk voor een enkel fase ventilator. Als de waaier nu vastloopt, schakelt de externe thermische beveiliging de spanning van de motor. De beveiliging zal handmatig met een knop weer gereset moeten worden wanneer de blokkade verwijderd is. De thermische beveiliging is eventueel te koppelen met uw computer, zodat een storingsmelding gegenereerd kan worden.

Let wel op. Wanneer een blokkade verwijderd moet worden of wanneer er ander werk aan de ventilatoren gedaan dient te worden, zorg dan altijd dat de spanning van desbetreffende ventilator af is.