4 jan, 2021
Nieuws

Waterbehandeling op hoog niveau met Nexus HPRO

(Internationale) glastuinbouwbedrijven maken vaak gebruik van omgekeerde osmose (RO) voor de productie van gietwater. RO is een mooie techniek om water te zuiveren maar niet altijd even efficiënt. Van der Ende Groep heeft hierop ingespeeld met de ontwikkeling van de Nexus high performance omgekeerde osmose. De Nexus HPRO gaat zeer efficiënt om met zowel water als energie.

De Nexus HPRO is voor veel kwekers een interessante oplossing. De Nexus HPRO is helemaal interessant voor kwekers die moeten betalen voor water, zoals in het geval van leidingwater en/of bronwater. Ook daar waar energiekosten een belangrijke factor zijn, waar betaald moet worden voor het lozen van water of waterbronnen gelimiteerd zijn, is de Nexus HPRO de oplossing. De Nexus HPRO sluit daarbij naadloos aan op een duurzame manier van ondernemen door de beperkte milieubelasting van de installatie.

Nexus HPRO is een intelligent omgekeerde osmosesysteem waarmee een recovery tot wel 95% behaald kan worden. Ongeveer een jaar na introductie zijn systemen verkocht variërend van 3 tot 23 m3 per uur. Alle kwekers die het systeem in gebruik hebben, hebben deze aangeschaft vanwege de lagere operationele kosten.

Zowel in het binnen- als in het buitenland werken kwekers met de Nexus HPRO. Zij kozen voor dit systeem vanwege de lagere operationele kosten ten opzichte van een conventionele RO. Met name wanneer gebruikt gemaakt wordt van leidingwater, is het voordelig om minder water te hoeven gebruiken. De Nexus HPRO recirculeert namelijk het concentraatwater totdat de maximale hoeveelheid schoon water is onttrokken. Dit resulteert in een recovery tot wel 85-95%, waar een conventionele RO een recovery laat zien van 70-75%. Hierdoor wordt efficiënter met water omgegaan en is minder ingangswater benodigd.

Snelle terugverdientijd

Op basis van een wateranalyse wordt het juiste type RO bepaald, deze wordt geheel op maat gemaakt. De Nexus HPRO brengt een iets hogere investering met zich mee ten opzichte van een conventionele RO, echter zien we een snelle terugverdientijd. De terugverdientijd is afhankelijk van capaciteit en het aantal draaiuren. Hoe meer water gebruikt wordt, hoe sneller de terugverdientijd.

Ook op energie wordt bespaard, tot wel 25-30%. Dit wordt gerealiseerd door het hergebruik van het concentraatwater. Na zuivering blijft het concentraatwater in het systeem op druk en is vervolgens minder energie nodig om het water wederom te zuiveren. Ruud Schulte, manager waterbehandeling bij Van der Ende Groep, zegt over de Nexus HPRO: “Alle voordelen die we van tevoren hadden bedacht, zien we terug in de praktijk. Onze klanten zijn tevreden”.