Snelheids­regeling is belangrijk:

Maak snel gebruik van het energie­besparings­potentieel in al uw motor­toepassingen

Elektrische motoren zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het wereldwijde elektrische energieverbruik. In de industrie loopt hun aandeel op tot 65-75%, afhankelijk van de regio en de sector. Nu energie steeds duurder wordt, is variabele snelheidsregeling van elektromotoren een van de meest effectieve kostenbesparende maatregelen gebleken. Voor ca. 60-70% van de motoren is het zinvol om snelheidsregeling toe te passen, waardoor het een goed startpunt is voor uw reis naar energie-efficiëntie. Grote elektrische machines zijn natuurlijk van belang, maar in alle kleine motoren die u gebruikt in uw toepassingen, processen en faciliteiten schuilt wellicht nog een veel groter potentieel. Laten we dit potentieel benutten.

Goed om te weten

Frequentieregelaars helpen niet alleen energie en energiekosten
te besparen, maar helpen ook kosten te besparen voor bediening, onderhoud en reparatie omdat de levenscyclus-kosten worden verlaagd. Vaak zijn drives met snelheidsregeling echt de beste keuze om energie en kosten te besparen.

Overweeg softstarters

In toepassingen waar snelheidsregeling geen optie is, is het het overwegen waard om een softstarter met een bypass te gebruiken. Zonder bypass zal het apparaat onnodige verliezen in de werking van de motor veroorzaken.
In het algemeen worden softstarters gebruikt in toepassingen die rechtstreeks op het elektriciteitsnet werken. Ze zijn ontworpen om uw elektromotor te beschermen tegen mogelijke schade en tegelijkertijd zijn levensduur en die van het hele systeem te verlengen door onder meer de warmte die wordt veroorzaakt door veelvuldig starten/stoppen te verminderen en de mechanische spanning op de motor en zijn as te verminderen.

Advies

Identificeer al uw motoren > 0,75 kW die nog niet toerental-geregeld zijn, maar wel een potentieel hebben. Gebruikt u kleppen, dempers of andere technologieën om het debiet of de snelheid in toepassingen te regelen? Dit zijn perfecte kandidaten om mee te beginnen!

In de waterzuiveringsinstallatie van Marselisborg zorgt het gebruik van frequentieregelaars op roterende apparatuur voor een nettoproductie van zowel elektriciteit als warmte en een vermindering van de koolstofvoetafdruk met 35%.

Klik hier om te zien hoe zij de uitdaging aangaan om energie te gebruiken in waterbehandelingsprocessen.