Pluk het laaghangende fruit:

Controleer de ventilatoren en pompen in uw toepassingen en faciliteiten

Een goed uitgangspunt is de beoordeling van uw ventilator- en pomptoepassingen. Ventilatoren en pompen zijn vaak toepassingen met een kwadratisch koppel, en ze bieden een enorm besparingspotentieel bij snelheidsgeregelde werking.

Door bijvoorbeeld de gemiddelde snelheid van de ventilatormotor met slechts 20% te verlagen van 100% naar 80%, wordt 50% energie bespaard. Verlaging van de gemiddelde snelheid met 50% verhoogt de besparing tot 80%.

Bij pomptoepassingen moet men weten dat veel pompaandrijvingen overgedimensioneerd zijn en op vol vermogen draaien, terwijl de volumestromen vaak via smoorkleppen worden geregeld. Bij frequentieregelaars wordt het debiet geregeld via de snelheid, wat goede resultaten oplevert: Als de snelheid van een pomp gemiddeld met slechts 20% wordt verlaagd, wordt het benodigde vermogen met 50% verminderd.

Goed om te weten

Wanneer de totale levenscycluskosten in aanmerking worden genomen, vormen de kapitaalkosten gewoonlijk slechts ongeveer 10%. 90% van de gemaakte kosten zijn exploitatiekosten, bijvoorbeeld kosten voor energie, onderhoud en service. Vooral voor toepassingen met een kwadratische belastingscurve bespaart snelheidsregeling bijna altijd aanzienlijk op energie en kosten, zodat de investering zichzelf snel terugverdient. De terugverdientijden van voorheen 1 tot 2 jaar zijn momenteel door de stijgende energiekosten teruggebracht tot enkele maanden. Tegelijkertijd vermindert u de mechanische slijtage en verhoogt u de bedrijfstijd.


Voorbeeldberekening: pomp of ventilator

Nominaal vermogen motor: 22 kW
Draaiuren: 8760 uur/jaar
Energieprijs: € 0,36 per kWh
Gemiddelde snelheidsvermindering: 10%
Motor efficiëntie: 94%
Danfoss regelaar efficiëntie: 98%
Investering Danfoss regelaar: € 6.245

Energiekosten zonder frequentieregelaars p/jr: € 71.902
Besparing met regelaar: € 17.975

Terugverdientijd regelaar: 4 maanden
Besparingen na 10 jaar werking (bij dezelfde energieprijs): € 179.750

Advies

Pluk het laaghangende fruit in energiebesparing: Overweeg snelheidsregeling voor al uw ventilator of pomptoepassingen

Heeft u ooit een retrofit overwogen?

Om de hoogst mogelijke besparingen te garanderen, moeten de onderdelen van de aandrijftechniek ultramodern zijn en regelmatig worden onderhouden. In de meeste gevallen verdient het vervangen van een oudere frequentieregelaar zich binnen enkele maanden terug.

We hebben bedrijven al geholpen bij het plukken van het laaghangende fruit.

Ontdek nu hoe de fabriek van Volkswagen in Navarra 20% energie bespaarde op de werking van de luchtbehandelingskasten.