Aandrijftechniek:

Hoe u elk beetje energie-effciëntie in uw productie kunt benutten door de instellingen van uw frequentie­regelaars juist te zetten

Frequentieregelaars worden vaak slechts gedeeltelijk of onjuist in bedrijf gesteld. Om zo energie-efficiënt mogelijk te werken, is het echter belangrijk dat de parameters voor hun werking worden ingesteld. Aanvullende functies zoals Automatische Motor Aanpassing (AMA) en Automatische Energie Optimalisatie (AEO) moeten altijd worden geactiveerd.

Gebruik geoptimaliseerde motorbesturing

Frequentieregelaars kunnen veel motoren betrouwbaar laten draaien met standaard motorgegevens. Om de installatie en de eerste inbedrijfstelling te vereenvoudigen, worden automatische motorconfiguratiefuncties zoals AMA van Danfoss steeds gebruikelijker. Deze functies meten bijv. de statorweerstand en -inductie. Ook het effect van de kabellengte tussen frequentieregelaar en motor wordt in aanmerking genomen.

Automatische energie optimalisatie met frequentieregelaars

In toepassingen waar er geen snelle belastingswisselingen zijn, kan de operator AEO gebruiken. De frequentieregelaar reduceert dan de magnetisatie van de motor tot een minimum. Dit bespaart energie, en de functies hebben zich bewezen bij alle langzame regelingen, zoals die bij pompen en ventilatoren.

Goed om te weten

Sommige kleine maatregelen kunnen een enorme impact hebben op de energie-efficiëntie en -besparingen: Bijv. met een energiebesparende of slaapstand draaien ventilatoren en pompen alleen als het nodig is. Bovendien kan een frequentieregelaar met AEO ongeveer 5 procent extra energie besparen door de motorspanning af te stemmen.

Advies

Controleer of de juiste motorgegevens zijn geprogrammeerd en of een AMA is uitgevoerd en AEO is overwogen.