Start goed en monitor uw vooruitgang

Als u begint met het optimaliseren van uw systeem, documenteer dan vanaf het begin uw bevindingen. Zo kunt u de meest veelbelovende maatregelen voor uw systeem vaststellen. Bovendien kunt u verrast worden door een aantal positieve neveneffecten, zoals een langere levensduur door minder mechanische slijtage of een vermindering van het aantal starts.

Minder starten

Elke ongecontroleerde start van een elektromotor vereist extra energie om de motor te starten en de belastingen opnieuw te versnellen. Snelheidsregeling kan het aantal starts in veel toepassingen verminderen. Voorbeeld: Voor pompen bedraagt het energieverbruik voor het starten doorgaans 5-10 procent van het totale energieverbruik, maar er zijn voorbeelden waarbij tot 40 procent energie nodig is. Bovendien worden stroompieken en mechanische spanningen door schokken tijdens het opstarten verminderd.

Goed om te weten

Bij toepassing van snelheidsbeheersing op een toepassing treden enkele positieve neveneffecten op. Zo daalt bijvoorbeeld het aantal vereiste starts per dag. Dit leidt niet alleen tot energiebesparing, maar ook tot minder mechanische slijtage en een langere levensduur van een toepassing.

Advies

Controleer het energieverbruik voor en na toepassing van snelheidsregeling. Bovendien zijn de voordelen: minder mechanische slijtage en een langere levensduur van uw toepassing door een vermindering van het aantal starts.